SV Leudal start succesvol in de eerste ronde!

Op zondag 6 oktober begon de nieuwe competitie van de Limburgse Schaakbond. Schaakvereniging Leudal doet hier met 2 teams aan mee.

Leudal 1 moest in de 1e ronde van de LISB bondscompetitie naar het Noord-Limburgse Bergen, de meest noordelijke club van de Limburgse Schaakbond.

Ondanks een korte omleiding onderweg kwam Leudal toch op tijd in Bergen aan, waarna net na 13.00 uur de eerste zetten werden gedaan.

Leudal kwam al heel snel op voorsprong doordat ons nieuwste lid Jan Brandt al snel via twee

combinaties zoveel kwaliteit voor kwam te staan dat zijn tegenstander opgaf. Arthur Hendrickx begon voortvarend, maar zag een tussenschaak over het hoofd , waardoor hij een stuk verloor en na nog wat tegenspartelen de partij verloor. Hans Kivits kwam in een paardeneindspel terecht met een pion meer, wat na secuur spel tot winst leidde.

Vlak hierna wist Iwan Sentjens in een lastige stelling een kwaliteit te winnen, waarop zijn tegenstander meteen opgaf, misschien iets te voorbarig.

Nu de tussenstand 3-1 voor Leudal was waren alle ogen gericht op Leon van Duren en Jan Broekhuis. Leon had twee paarden geruild tegen een toren en een pion, materieel gezien is dat gelijk, maar omdat je toch een stuk minder hebt, leidt dit meestal niet tot winst, maar doordat Leon een aantal pionnen kon opsnoepen kwam hij steeds beter te staan en na een foutje van de tegenstander, won Leon een volle toren, waarmee de buit binnen was.

Jan had een toren en een pion geruild tegen twee stukken. Hij kwam iets beter te staan, maar na een verkeerde zet en een penning door zijn tegenstander verloor hij een stuk, waarna zijn tegenstander het na ca 4 uur spelen bekwaam uitspeelde.

Eindstand: 2-4 in het voordeel van Leudal 1.

Leudal 2 reisde met 4 spelers af naar Hoensbroek voor een wedstrijd tegen het 2e team van SV Hoensbroek ME. Beide teams waren goed tegen elkaar opgewassen, en de strijd ging lang gelijk op. Het duurde bijna 2 uur voordat de eertste partij beeindigd werd. Ben Kusters scoorde het eertse punt en bracht Leudal op voorsprong.

Diana Maas kon vorig jaar helaas niet meespelen, maar was nu weer present. Ze miste wat wedstrijdritme en kwam al snel een stuk achter te staan. Toch vocht ze dapper verder en kwam steeds beter in de partij. Na ruim 2 uur spelen kon ze de tegenstander zelfs mat zetten en het 2e punt voor Leudal was een feit.

Peter Metsemakers had het zwaar op bord 1. De stand op het bord was lange tijd iets in het voordeel van de tegenstander. En na 3 uur spelen moest Peter zich gewonnen geven.

Han Wismans was niet zo goed uit de opening gekomen en had weinig speelruimte voor zijn stukken. Maar nadat een paar stukken geruild waren kwam daar verandering in. Han kwam uiteindelijk 3 pionnen voor te staan. In het eindspel met pionnen en torens wist Hoensbroek echter 2 pionnen terug te winnen. Het was jammer dat Han de voorsprong niet in winst om kon zetten. Over de gehele partij gezien was remise ook wel de juiste uitslag.

Voor Leudal was dit halve punt ook voldoende. Want met 2,5-1,5 was de eerste winst van het seizoen binnen.

Op zondag 10 november staan de volgende wedstrijden op het programma. Dan spelen beide teams een thuiswedstrijd in gemeenschapshuis de Roffert te Buggenum. Leudal 1 speelt dan tegen het 2e team van Tegelen. Leudal 2 krijgt de spelers van Tegelen 3 op bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *