Mooie resultaten op Limburg Open

Eerste editie Limburg Open voor alle Leudalspelers geslaagd.

Nadat besloten werd om het Limburgs Kampioenschap drastisch te veranderen, is men in Maastricht op het idee gekomen hier met Pinksteren een vierdaags internationaal weekendtoernooi van te maken. Deze leuke nieuwe opzet zorgde ervoor dat uiteindelijk vier Leudalspelers mee zouden doen aan het Limburg Open. Naast de toernooispelers Peter Metsemakers en Raoul Lemmen waren de opvallende namen Ruud van Meegen en, zo mogelijk nog verrassender, Henk van Meegen. De jonge Ruud (10 jaar) werd onlangs gedeeld 13de op het Nederlands kampioenschap tot 12 jaar en voor hem was het de eerste keer dat hij aan zo’n groot toernooi meedeed. Henk is de vader van Ruud, en een zeer begenadigd huisschaker. In competitieverband heeft hij echter nog nooit één partij gespeeld, dus was er niemand die van tevoren kon voorspellen hoe ver hij zou komen.

Toch begon Henk aardig aan zijn partijen, en alhoewel hij af en toe later in de partij nog wel eens een fout wou maken, bleek dat het talent absoluut in de familie zit (Judith, het jongere zusje van Ruud wist en passant nog even in het zelfde weekend het Pinkstertoernooi van Tegelen te winnen). Twee punten derhalve en een zeer geslaagd toernooi voor Henk.

Een zeer geslaagd toernooi was het overigens voor alle deelnemers, alhoewel de punten bij Peter Metsemakers nog ietwat achterbleven. In werkelijk iedere partij stond hij gewonnen, maar zoals hij zelf meldde: “Niks is zo moeilijk als een gewonnen stelling afmaken.” Hierdoor liet hij in totaal 2,5 punt liggen en scoorde hij 4,5 uit 7. De grootste teleurstelling was misschien nog wel zijn partij tegen de Belgische jeugdspeler Lars Swijsen. Peter moest het eindspel Koning + Paard + Loper tegen Koning uitspelen, maar op het moment dat hij mat in 4 had, waren de 50 zetten overschreden. Remise dus.

Ook Ruud van Meegen scoorde 4,5 uit 7. Een extreem knappe prestatie als je bedenkt dat hij geen enkele partij verloor aan zijn “makkelijkste” tegenstander een rating van 1672 had. Met wat meer geluk in het eindspel had hij zelfs nog hoger kunnen eindigen. Zijn TPR van 400 punten boven zijn eigen rating leverde hem wel nog de ratingprijs op, samen met twee grote talenten uit België en Duitsland, maar voor de sterke Diana Dalemans en Raoul Frijns. Respectievelijk de Nederlands meisjeskampioene tot 12 jaar en de Limburgs jeugdkampioen tot 14 jaar.


De uitstekend spelende Ruud bezig aan een van zijn partijen.

Raoul Lemmen werd hierdoor aardig gemotiveerd om punten te scoren, aangezien de jeugdtrainer altijd wel voor zijn jeugdspelers wil eindigen. Dit was deze keer makkelijker gezegd dan gedaan. Raoul moest het toernooi van zijn leven spelen en deed dit uiteindelijk ook. Als 36ste geplaatst werd hij uiteindelijk gedeeld 6de met 5 uit 7. Zijn spel was vaak indrukwekkend, zoals de als eerste geplaatste Eric de Moor (1946) in de vijfde ronde ook hard ondervond.
Al met al een zeer geslaagd toernooi voor alle leudaldeelnemers en absoluut een aanrader om volgend jaar weer aan mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *