Jeugdteam SV Leudal stunt

Pracht resultaat tegen de Schaakmaat II uit Apeldoorn

Na vorig jaar Kampioen van Limburg bij de A/B-jeugd te zijn geworden was het op 11 september 2003 zover. SV Leudal mocht het een klasse hoger proberen, slechts één stap verwijderd van de nationale top.
Helaas kon door diverse omstandigheden het succesteam van vorig jaar niet meer gehandhaafd blijven, maar van de andere kant kwamen daar wel de talentvolle spelers van schaakclub ’t Pionneke uit Roermond, Prahlada Belle (Sint Odiliënberg) en Simon Karsten (Posterholt), voor in de plaats. Dit was wel nodig ook! Want de eerste wedstrijd tegen de Schaakmaat II uit Apeldoorn was er gelijk één van David tegen Goliath. Gelukkig was David hierbij zijn kunsten nog niet verleerd…
Allereerst iets over de tegenstander: De Schaakmaat is een leidinggevende club in misschien wel dé schaakstad van Nederland: Apeldoorn. Deze club heeft dan ook op nationaal niveau prestaties geleverd waar SV Leudal alleen nog van mag dromen. De hypermoderne digitale klokken waarmee werd gespeeld waren dan ook niet uit eigen kas betaald, maar waren simpelweg stuk voor stuk gewonnen op diverse Nederlandse clubkampioenschappen. Nu was er in ieder geval het voordeel dat het hier het tweede team betrof, maar reëel gezien waren de kansen nog altijd 80%-20% in het voordeel van de Schaakmaat. Voornamelijk op de hoogste twee borden leek het verschil te groot om overbrugd te kunnen worden.
In ieder geval verliep de opening gunstig voor SV Leudal, aangezien de tegenstander maar liefst op twee verschillende borden dezelfde (!) strategische openingsfout wist te maken.
Na anderhalf uur was het Martijn Vossen (Horn) op het vierde bord die als eerste onder de druk leek te bezwijken. Hij dreigde een stuk te verliezen, won dit gelijk terug, maar het stukoffer wat hij er vervolgens achteraan gooide was véél te optimistisch. Zijn tegenstander wist dan ook met handige manoeuvres zijn voordeel uit te bouwen en ondanks dat Martijn zich nog anderhalf uur lang als een tijger verweerde kon hij het verlies niet meer voorkomen.
In de tussentijd waren er wel al twee andere partijen klaar. Voor de verandering kwam Prahlada op bord één zeer goed uit de opening en hij wist ook lange tijd het initiatief tegen zijn sterkere tegenstander te behouden. Zonder ook maar enig ontzag voor zijn tegenstander, die nota bene nog een keer Nederlands jeugdkampioen is geweest, nam hij alle belangrijke velden in. Dit bleek niet voldoende voor de winst. Na nog enig aandringen werd er tot remise besloten. Geen slecht debuut voor Prahlada op dit niveau.
Dominique Geelen (Haelen) overtrof op het tweede bord echter de stoutste verwachtingen!
Tegen de sterkste speler van het Apeldoornse team kwam hij minder uit de opening, waardoor hij voortdurend moest vechten om een gelijkwaardige stelling te kunnen behouden. Dit lukte hem wonderwel. Zijn tegenstander maakte één onnauwkeurige zet waar Dominique gelijk gebruik van maakte. Na het winnen van een pion wist hij op zeer kundige wijze naar een gewonnen paardeneindspel toe te werken. Met de in de tussentijd afgelopen partij van Martijn erbij gaf dit een tussenstand van 1.5 – 1.5, waar alleen nog Simon Karsten op het 3e bord nog het onderste uit de kan probeerde te halen in een inmiddels zeer gecompliceerde stelling. Na een droomopening aan de kant van Simon, leek het in eerste instantie slechts wachten totdat het punt voor SV Leudal aangetekend kon worden. Zeker nadat zijn tegenstandster ook nog eens in tijdnood kwam. Juist toen was het echter Simon die forceerde en vervolgens een keiharde counteraanval om zijn oren kreeg. Het verlies bleef gelukkig beperkt tot een kleine kwaliteit, waarna Simon met hard werken en enig geluk, wel nog de remise uit het vuur wist te slepen. Dit bracht een verrassende, maar voor SV Leudal zeker verdiende
2 -2 eindstand op het bord. Een goed begin is het halve werk en het is in ieder geval te hopen dat dit gezegde ook hier op gaat. Op 2 oktober mag SV Leudal namelijk in de thuishaven, Aldenghoor, aantreden tegen de grote favoriet voor de eindoverwinning HSC Helmond.Dit team heeft de beschikking over vier spelers, die zelfs bij het volwassenenteam van SV Leudal makkelijk op de hoogste borden mee zouden kunnen draaien. Het zou een wonder zijn als hier ook tegen gestunt zou kunnen worden, maar wie weet wordt er op 2 oktober wel bewezen dat wonderen bestaan…

De Schaakmaat II – SV Leudal

Remco Woutersen (1679) – Prahlada Belle (1399) 0.5 – 0.5
William Cornelies (1748) – Dominique Geelen (1369) 0 – 1
Susan van Dommelen (1517) – Simon Karsten (1474) 0.5 – 0.5
Gijs Kruitbosch (1501) – Martijn Vossen 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *