Loek Schoenmakers winnaar JP Trofee 2002-2003

Loek Schoenmakers rekent af met zijn concurrenten in de bekercompetitie.

In de finaleronde van de bekercompetitie zaten Jac Duijf, John Steuten, Loek Schoenmakers en Leo Arts. Van dit viertal was John de enige met een periodetitel achter zijn naam, maar mocht Jac, gezien zijn prestaties in het verleden toch wel als favoriet bestempeld worden. Loek en Leo zijn beiden niet meer actief voor de interne competitie, maar hun prestaties daar buitenom in zowel het kerstschaak als het paasschaak en natuurlijk de beker zelf waren dusdanig verbluffend dat ze beiden als belangrijke outsiders gezien werden. Helaas moest Leo zich afmelden, waardoor er nog maar 3 personen in de finale overbleven.

De wedstrijd tussen Loek en John bleef lange tijd gesloten, alhoewel Loek langzaam maar zeker en overwicht aan het ontwikkelen was. Toen de wedstrijd eenmaal opengebroken was, wist Loek een kwaliteit voor te komen. Toen hier nog een pion bijkwam was de strijd beslist, maar uiteindelijk wist John zich te redden in een eindspel dat voor Loek niet meer te winnen viel.
Nog niet eens goed en wel uitgerust van deze slopende partij moest Loek gelijk aantreden tegen Jac Duijf. Een makkelijke prooi voor Jac?? In tegendeel! Vanaf het begin afaan zette Loek Jac onder druk, waarbij Jac geen manier wist te vinden om daar onder uit te komen. Net op het moment dat Jac dacht zijn complicaties opgelost te hebben deed Loek zijn naamgenoot “king” Loek van Wely eer aan door alsnog met een matcombinatie aan te komen zetten. In de analyse achteraf bleek ook dat elke andere tegenzet van Jac ook tot een winnende aanval voor Loek zou leiden.
Nu was het grote wachten aangebroken voor Loek, aangezien John voor zijn partij tegen Jac moest winnen om de eerste plaats met Loek te kunnen delen, waarna de rekenmeesters (lees: wedstrijdleider Iwan Sentjens) aan de slag zouden kunnen om te bepalen wie er met de beker naar huis toe zou kunnen gaan.
Gelukkig voor Loek (en voor Iwan!) zou het zo ver niet komen. Al gauw wist Jac op voorsprong te komen, waarna hij de partij vakkundig uitspeelde. Dit was dan ook voor iedereen het moment om Loek Schoenmakers te feliciteren met zijn eindoverwinning in de bekercompetitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *