Leudal 2 verslaat Maasbracht met 2-4

Eerste klap is een daalder waard.

In de eerste ronde van de 2e klasse LiSB hebben de schakers van SV Leudal 2 in Maasbracht het seizoen goed geopend. In de uitwedstrijd werd ’t Stokpaardje uit Maasbracht in eigen huis met 2-4 teruggewezen. Al na een half uurtje spelen leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Leudal. Zowel Henk van Meegen op bord 6 als ook Iwan Sentjens op bord 3 stonden een kwaliteit voor terwijl de andere stellingen op zijn minst gelijkwaardig waren met zelfs een licht positioneel voordeel op 3 van de 4 borden. Het leek dus een makkelijke middag te worden.
Arie Schakel van Maasbracht dacht hier kennelijk anders over. Ashley Parren van SV Leudal had op bord 4 een aanval geplaatst maar door een mindere zet kon Arie de aanval overnemen en de partij in zijn voordeel beslissen. Hierdoor nam ’t Stokpaardje een 1-0 voorsprong. Ruim een half uur later kon Henk van Meegen tegen Ton Smeets eindelijk zijn kwaliteit voordeel verzilveren en de stand gelijktrekken 1-1. Har Vossen op bord 5 had een strategie bedacht om zijn pionnen op dezelfde kleur te zetten. Dit is een goed plan in de Siciliaanse opening, die Har speelde. Echter om onverklaarbare reden deed hij dit op de damevleugel niet waardoor zijn tegenstander Rob Jongbloed een doorbraak kon forceren. Deze doorbraak bleek genoeg voor de winst, waardoor Leudal andermaal tegen een achterstand aankeek 2-1. Peter Simonis van Maasbracht had in een toreneindspel met 2 torens Jan Broekhuis van Leudal op bord 1 remise aangeboden. Jan speelde echter door en nadat de torens geruild waren kwam er een eindspel met pionnen op het bord waarbij Jan een vrije A pion had en Peter een vrije C pion. Een bekend regel bij het schaken is dat de vrijpion die het verst van de koning af staat wint. In dit geval dus de A-pion. Hierdoor won Jan en kwam Leudal opnieuw gelijk. 2-2.


Iwan Sentjens een meer dan tevreden teamleider

Iwan had in het middenspel tegen Frank van Hoogstraten een aantal onnauwkeurige zetten gedaan, waardoor hij zijn tegenstander terug in de partij liet komen. Daarbij kwam ook nog dat hij nog 16 zetten in 7 minuten moest doen om de tijdcontrole te halen. Uiteindelijk wist hij via schaak een dame-ruil af te dwingen en zodoende kon hij gemakkelijk de tijdcontrole halen. Hierna bleek het stuk meer met een ver opgerukte pion op de 7e rij de doorslag te geven en kwam Leudal voor het eerst op voorsprong. 2-3.
Martijn Vossen was op bord 2 tegen Wim Berden inmiddels in een gewonnen eindspel terecht gekomen en na bijna 4 uur spelen kwam met zijn overwinning de eindstand van 2-4 op het bord.
Door deze belangrijke overwinning zet Leudal 2 een goede stap in de richting van een hoge eindklassering. Teamleider Iwan Sentjens was dan ook meer dan tevreden met deze uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *