Waardering maar geen punten

3-5 Nederlaag tegen favoriet Dubbelschaak

De schakers van Leudal kregen zaterdag 26 september veel waardering bij hun eerste optreden in de landelijke 3e klasse H van de KNSB.
Hoewel er een (verwachte) nederlaag werd geleden was Leudal dicht bij een stunt. En wel tegen torenhoge favoriet Dubbelschaak (DS) uit Boxtel. Dit team is met een gemiddelde van 300 ELO-punten meer natuurlijk op papier een hele sterke tegenstander. Maar daar was in Buggenum bij de meeste partijen niet veel van te merken.
Ok, het moet gezegd. DS kwam snel op een 0-2 voorsprong door nederlagen van Leon van Duren en de veel te snel spelende Arthur Hendrickx.
Arthur Hendrickx speelde alsof hij met een rapidpartij bezig was. En als je zo snel speelt dan zie je wel eens iets over het hoofd. En zo gebeurde het ook. Arthur verloor zijn dame in het middenspel en dus ook meteen zijn partij.
Leon van Duren gaf een pion in de opening weg en kon daarna niet veel meer uitrichten. In deze partij ging Leon langzaam onderuit. Hoe hard hij ook nog tegenspartelde er was geen houden meer aan. 0-2 Dus.
Maar daarna beet Leudal zich vast in de tegenstander en kwam langzaam beter in het spel.
Eerst een remise van nieuwkomer Wolfgang de Cauter. Al snel werd alles afgeruild en veel zat er dan ook niet meer in in deze partij.
Daarna volgde een meer dan keurige remise van Oscar Freriks. Die eigenlijk zelfs een beetje beter stond. Maar om te zeggen goed genoeg om op winst te spelen. Nou nee. Een mooie remise dus en een tussenstand van 1-3.
En toen brak eventjes de zon door in Buggenum. En meteen kwamen daar 2 volle punten op het scorebord voor Leudal. Eerst wist Ruud van Meegen zijn partij te winnen. Hij overklaste zijn tegenstander in het middenspel en wist vervolgens de partij keurig uit te tikken. 2-3.


Ruud van Meegen (rechts): mooie overwinning.(foto Martien van der Meijden)

Raoul Lemmen dacht een zware middag te krijgen. Want na de opening stond hij niet bepaald lekker. Maar zie in een mindere stelling wist Raoul via een venijnig zetje de stelling helemaal open te breken en vervolgens zijn pion achterstand om te buigen in een pion voorsprong en later zelfs de winst te pakken.
3-3. Leudal was langszij gekomen. Wie had gedacht dat Leudal opgerold zou worden kwam bedrogen uit.
Maar helaas wist Leudal er geen punt meer aan toe te voegen. Hans Kivits had een pion geofferd in de opening en er een lekkere stelling voor terug gekregen. Maar het vergde heel secuur spel om het initiatief te behouden. En dat kostte Hans veel tijd. Zoveel tijd zelfs dat hij in tijdnood kwam. En in die tijdnood deed Hans 2 mindere zetten en meteen sloeg zijn tegenstander toe en besliste de partij in zijn voordeel. 3-4 voor DS.
Jack Sonnemans tenslotte kwam heel goed uit de opening. Had een fantastisch loperpaar, maar wist hier uiteindelijk geen echt voordeel uit te halen. Zijn tegenstander kwam terug in de wedstrijd en wist na een pionnetje te hebben veroverd langzaam de partij uit te schuiven. Hiermee verloor Leudal uiteindelijk de wedstrijd met 3-5.
Maar wat had Leudal een geweldige vechtlust laten zien. En zelfs tegen een tegenstander die zoveel sterker is, blijkt Leudal kansen te hebben. Dat biedt perspectief voor dit seizoen. Leudal is niet bij voorbaat kansloos. Dat is wel duidelijk gebleken na deze openingswedstrijd. ondanks de nederlaag mag Leudal met opgeheven hoofd verder in de 3e Klasse KNSB. Het team kreeg veel waardering, ook van de tegenstander, maar helaas gingen de punten wel mee naar Boxtel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *