Brugklas Ursula succesvol in schoolschaak

Leudal spelers bereiken met school beste 8 van Nederland.
Nadat in februari jongstleden een team van St. Ursula Limburgs Kampioen schoolschaak in Roermond was geworden, stond er op zaterdag 24 mei de eerste ronde van het Nederlands Schoolschaakkampioenschap op het programma. Hieraan mogen alleen de beste 16 scholen van Nederland aan meedoen. Het team van St. Ursula, dat in de onderbouw acteert, bestaat uit louter SV Leudal spelers en liet hierbij zien landelijk een woordje mee te kunnen spreken.

In de eerste ronde was het Den Dollard college (Winschoten) erg sterk op komen dagen. Te sterk bleek al gauw. Het was alleen Remco Claessen (Haelen) die op bord 1 een knappe remise wist af te dwingen. Daardoor stond in de tweede ronde al een cruciaal duel op het programma. Per poule van vier gaan er maar twee door naar de halve finales en nog een nederlaag zou betekenen dat deze wel heel ver uit het zicht zouden komen.

Geluk bij een ongeluk was dat college de Grundel (Hengelo) aan moest treden zonder zijn sterkste speler, maar dan nog was dit een erg harde noot om te kraken. Al gauw kwam Rick Thommassen (Nunhem) aangelopen. Met een gezicht dat op onweer stond was het maar beter om even niet te vragen wat de uitslag was. Deze voorzorgsmaatregel bleek echter overbodig, want Rick had heel netjes gewonnen. Daarna kwam Yorick Broens (Haelen) aan die vanuit mindere stelling remise wist af te dwingen. Toen ook Brett Huisman (Nunhem) won was de overwinning binnen. Daar deed ook de nederlaag van Remco tegen wéér een sterke speler niets aan af.

De laatste ronde was op papier de makkelijkste tegen het Corderius College uit Amersfoort. Het gezegde “nooit de huid verkopen voordat de beer geschoten is”, ging hier echter volledig op. Binnen no-time stond St. Ursula met 0-1 achter en de 0-2 was dichter bij dan de broodnodige gelijkmaker. Na overwinningen van Remco en Brett was het Yorick die als een Duitser de teamoverwinning vlak voor tijd binnen wist te tikken. Hierdoor werd ook de tweede plaats in de poule en een plaats bij de beste 8 schoolschaakteams van Nederland verzekerd. Een keurige prestatie van het team dat in Brett zijn topscoorder kende (2 uit 3). Zeker als je bedenkt dat ze allemaal nu nog in de brugklas zitten en dus ook volgend jaar nog in deze klasse uit mogen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *