Leudal 2 neemt de leiding

Koploper in 2e klasse B na krankzinnige wedstrijd.

Dat Leudal 2 wederom een goed seizoen heeft was al duidelijk. Maar een overwinning tegen het sterke eerste team van Tegelen had vriend nog vijand verwacht. Een goede eindspeltechniek en een grote hoeveelheid doorzettingsvermogen kunnen soms echter wonderen doen.
Het waren de gasten uit Tegelen die het beste uit de startblokken kwamen. Op bord 1 moest kopman Martijn Vossen het opnemen tegen de voormalig KNSB speler Stefan Rudolph. Er verscheen een zeer gecompliceerde stelling op het bord waarin Martijn een pion voor kwam te staan maar een scherpe koningsaanval niet meer kon pareren. De stand werd weer gelijkgetrokken door Han Wismans op bord 5. Spelend met de zwarte stukken kwam Han in een toreneindspel terecht met een pion minder. Hij wist echter op keurige wijze een vrijpion te creƫren, die uiteindelijk promoveerde. Han sprak na afloop van de partij over een fortuinlijke overwinning die hij op basis van het eindspel had binnengesleept. Zoals later zou blijken is Han niet de enige
Leudalspeler die weet hoe een eindspel tot een goed einde moet worden gebracht.
Minder fortuinlijk was Peter Maassen op bord 2. In een interessante stelling zag hij stukverlies over het hoofd, waarna Peter zich nog stevig vastbeet in de partij maar uiteindelijk toch berustte in de nederlaag. Op bord 6 trok jeugdspeler Oscar Freriks de stand echter weer snel gelijk. Oscar wist zijn tegenstander voordurend onder druk te houden en behaalde de volle winst door een prachtige lopermanoeuvre. Dit betekende alweer de derde overwinning van het seizoen voor Oscar hetgeen hem topscoorder van het tweede team maakt.
Het verloop van de laatste twee partijen van Huub Vossen op bord 3 en Leo Arts op bord 4 waren op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Huub leek in een volslagen verloren eindspel te zijn beland maar als zo vaak had Huub weer een vossenstreek achter de hand. Ditmaal was het geen dolle toren maar een randpion met de verkeerde loper (eveneens een curiositeit in het schaken) die ervoor zorgde dat Huub een schitterende remise binnenhaalde tegen een op papier sterkere tegenstander. Een kleine verrassing behoorde wellicht tot de mogelijkheden aangezien Leo Arts nog een volledig gelijke stelling op het bord had staan. Door de commotie bij de partij van Huub werd Leo echter een kort moment afgeleid en verloor door een onoplettendheid een kwaliteit. Het eindspel dat hierna op het bord kwam was theoretisch verloren. Maar zoals wel vaker in deze confrontatie toont de Leudalspeler wederom veerkracht. Leo zijn paard werd bijzonder actief en door een onoplettendheid van zijn tegenstander kon Leo een vork plaatsen tussen de koning en de toren waarna Leo het ontstane pionneneindspel tot een goed einde bracht. De eindstand kwam daarmee verassend op 3,5-2,5 in het voordeel van Leudal 2. De doelstelling voor dit seizoen was handhaven. Maar na vier ronden schaken staat Leudal 2 mede door een nederlaag van Blerick aan kop in de 2e klasse B van de Limburgse Schaakbond. Wie weet zit er wel een kleine verrassing in.

Team 3 verloor kansloos van het sterke Tegelen 2, alleen Theo Schoone wist een remise uit het vuur te slepen. Lei Silkens, Peter Steuten en Hans van der Vliet moesten helaas in een nederlaag berustten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *