SV LEUDAL wint Limburgs Jeudkampioenschap

Mogelijk volgend jaar promoveren naar de regionale klasse!!!!!!!!

Op 25 januari werd de A/B-clubcompetitie gehouden, met daarin de sterkste spelers van Limburg. Helaas waren de teams van onder meer Blerick, Venlo, Voerendaal, DJC Stein en Schaesberg achterwege gebleven. Wie er niet is kan ook niet winnen en zodoende speelden SV Leudal en SV Brunssum om het Limburgse schaakkampioenschap voor jeugdteams.
Terwijl er op bord 1 nog maar net 5 zetten gespeeld waren, stond Roy Veugen op bord 4 al een stuk voor. Roy speelde ondanks de ruime bedenktijd (in totaal 2 uur per persoon) à tempo zijn zetten. Zijn tegenstander, Maarten Vossen, liet zich in dit tempo meeslepen en zodoende duurde het dan ook niet al te lang voordat Roy het eerste punt voor Leudal aan kon tekenen.
Een belangrijke psychologische voorsprong voor Leudal, maar ook niet meer dan dat. Bij gelijk eindigen zou namelijk het laatste bord wegvallen. Brunssum had nu dus aan een gelijk spel voldoende.
Op bord 3 waren het Dominique Geelen voor Leudal en Bastiaan Boh voor Brunssum die in een felle strijd verwikkeld waren. Dominique miste mat, Bastiaan verzuimde een paard in te sluiten, Dominique kwam met een toren op de 7e rij weer erg goed te staan, zag nog een mogelijkheid tot een directe winst over het hoofd, maar hij was uiteindelijk toch degene die aan het langste eind trok.
“Ondanks die fouten was het toch geen slechte partij” aldus Dominique.
Het punt dat Dominique scoorde bleek ontzettend belangrijk te zijn voor Leudal. Door een 2-0 voorsprong had Leudal per slot van rekening nog maar een half punt nodig om de overwinning binnen te halen. Dit bleek toch makkelijker gezegd dan gedaan. Op het moment dat de 2-0 aangetekend kon worden stonden zowel Raoul Lemmen als Jop Teepen, op bord 1 en 2 tegen respectievelijk Bram Brassé en Bjarne van Kersschaver van Brunssum, in een zeer bedenkelijke stelling. Jop had al enige tijd een hevige koningsaanval te verduren, terwijl bij Raoul zo ongeveer ieder stuk een ander stuk voor de voeten liep. Bram maakte hierbij echter onder druk van de 2-0 achterstand in combinatie met hevige tijdnood de fout om de stelling, geheel tegen zijn principes in, te openen. Plots was al zijn voordeel verdwenen als sneeuw voor de zon. Waar hij 3 zetten eerder zelf nog voor pionwinst kon gaan verloor hij nu zelf een pion. In nog grotere tijdnood blunderde hij een toren weg waarop de stand zelfs op een 3-0 voor Leudal kwam. Enigszins geflatteerd, maar zonder geluk vaart niemand wel.
Toen speelden alleen Jop en Bjarne nog. Jop had inmiddels de aanval overleefd, door enkele trucs met zetherhaling toe te passen, iets waar Bjarne op dat moment nooit op in mocht gaan. Zodoende forceerde ook Bjarne bij een 2-0 achterstand onnodig, waardoor hij plotseling een pion verloor. Langzaam maar zeker raakte echter Jop zijn tijd op en op het moment dat hij een 2e pion erbij wist te snoepen ging het totaal mis. Jop verzuimde zijn goede kansen in winst om te zetten, gaf een stuk weg en werd met ongeveer 1 minuut op de klok over mat gezet. Hiermee werd de eer voor Brunssum nog gered uitmondende in een 3-1 eindstand. Door dit resultaat heeft het jeugdteam van Leudal nu de mogelijkheid om volgend jaar door te promoveren naar de regionale klasse Zuid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *